Gotický kostel sv. Jakuba a Filipa na vrchu Chvojně z poloviny 13. století. Kostel je jediný pozůstatek někdejší vesnice. Na dohled od Konopiště.
© Milan Caha 02/2021
Na dohled od Konopiště můžete na vrchu Chvojně spatřit gotický kostel sv. Jakuba a Filipa z poloviny 13. století, který je jediným pozůstatkem zaniklé vsi. Na hřbitově pochováni nevolničtí rebelové konopišťského panství kteří byli popraveni v roce 1775 a na jejich památku je do zdi vsazena pamětní deska. (Vojtěch Chobotský - Černíkovice, Jakub Starosta - Přibýšovice, Matěj Kubát - Chářovice, Pavel Vnouček - Pecerady, Jakub Hanibal - kozmice, Václav Platil - Řehenice, Tomáš Přeučil - Mrač).

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek