V jádru barokní objekt vznikl přestavbou vyhořelého středověkého Zlonického domu po r. 1692. Ve vlastnictví římskokatolické farnosti je od r. 1634. Současná klasicistní podoba je z přestavby po požáru poč. 19. stol. Uchována gotická sklepení a barokní klenby v přízemí. Památkově chráněn od r. 2010.
děkanství Kouřim
© Milan Caha 06/2011
Dům na místě děkanství stál již od doby založení města ve 13. století. První známá majitelka Voršila Zlonická odešla pro svoje nekatolické vyznání v roce 1627 do emigrace. Její opuštěný dům dostala v roce 1634 římskokatolická farnost. Ta jej využila jako náhradu za zničenou středověkou faru, vydrancovanou císařskými v letech 1631–1634. Sídlem děkana se dům stal roku 1651. V roce 1692 děkanství vyhořelo a brzo bylo obnoveno v barokním slohu. Další požár poškodil budovu na počátku 19. století a obnovena byla ve 30. letech 19. století. Zachovala se v ní gotická sklepení, barokní klenby v přízemí a má klasicistní fasádu. Roku 2005 byla zrušena farnost Kouřim, začleněna byla do farnosti Kostelec nad Černými lesy. Nemovitou kulturní památkou bylo děkanství prohlášeno v roce 2010.
    Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Kouřim