Dvoukřídlý pozdně barokní zámek z konce 18. stol. V r. 1838 ho získal Rafael Veselý, jeho vnuk ho v letech 1908–9 přestavěl dle projektu D. Jurkoviče. Za zámkem vznikla zahrada a u sev. stěny prosklená veranda. Po r. 1948 bylo v zámku zem. učiliště.
Molitorov vyrostl z budov bývalého dvora ke konci 18. století. Vznikl tak dvoukřídlý pozdně barokní zámek, který r. 1838 zakoupil Rafael Veselý. Jeho vnuk dal budovy v letech 1908–9 přestavět podle projektu Dušana Jurkoviče. Změnila se zejména fasáda, interiéry byly pozměněny v duchu českomoravského lidového umění, k severní stěně byla přistavena prosklená veranda a za zámkem vznikla zahrada. Po roce 1948 přešel pod stát, který do něj umístil zemědělské učiliště. Dovedete si představit, že to objektu určitě neprospělo a následný restituent jej nezískal v úplně ideálním stavu.
Zámek neminete, pojedete-li od Kouřimi a zahnete v Molitorově hned za první chalupou vlevo. Asi po sto metrech jej zahlédnete po pravé ruce. Mapa KČT jej nesprávně lokalizuje na severní stranu silnice z Kouřimi.

historie

Dvůr Molitorov se připomíná poprvé v berní rule v r. 1654 jako majetek Jiřího Molitora z Mühlfeldu. Při dvoře vznikla zřejmě i obytná budova, která se však v písemných pramenech nepřipomíná. Od kouřimského měšťana Karla Perwolfa získal molitorovský dvůr v r. 1789 hrabě František Karel Cavriani, hejtman Kouřimského kraje. Ten v 90. letech 18. století dal přestavět původní obytnou budovu na pozdně barokní

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Molitorov