Pravoslavný chrám Narození přesvaté Bohorodice v Ostravě - Michálkovicích východně od římskokatolického kostela Panny Marie. Drobná stavba kostelíka s atikovým štítem a malou věží nad ním. Stavba je laděna v barvě bílé a modré.
pravoslavný kostelík od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Na Ostravsko poněkud netypická stavba pravoslavného chrámu Narození přesvaté Bohorodice se nachází v Ostravě – Michálkovicích, asi 60 m východně od římskokatolického kostela Panny Marie, při Sládečkově ulici. Kostelík je nově opraven a svým laděním fasády v barvě bílé a modré ladí oku i zkrášluje okolí.

popis

Kostelík je tvořen podlouhlou přízemní stavbou s půlkruhovým závěrem. Boční frontu prosvětlují na obou stranách páry půlkruhových oken. Stejné okno prosvětluje i presbyterium. Čelo kostela je tvořeno patrovým atikovým slepým štítem zakončeným stanovým hřebenem, nad nějž je v ose stavby a vstupu vystavěna drobná dřevěná věž se štítem v západním a východním průčelím. Ukončená je lucernou s cibulovitou bání. Před hmotu kostelíka mírně vystupuje

61-62 Ostravsko
     Ostrava-město  (OV)