Markurova kašna z roku 1730 od sochaře a malíře Filipa Sattlera. Stojí na místě původně renesanční kašny neznámého autora. Merkur, bůh obchodníků a průvodce zemřelých duší, zde stojí na skalisku se třemi hadovitými delfíny.
socha Merkura uprostřed kašny
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Jednou ze sedmičlenné skupiny olomouckých kašen, je Jupiterova. Stojí na konci ulice ústící do Horního náměstí, naproti dnešního OD Prior. V minulosti tu bývala renesanční kašna neznámého autora. Tu nahradila Merkurova kašna v roce 1730. Kamenosochařské práce zde provedl Václav Render spolu se zednickým mistrem Janem Jakubem Kniebandlem. Sochu zhotovil sochař a malíř Filip Sattler, původem z Tyrol. Merkur, bůh obchodníků a průvodce zemřelých duší, zde stojí na skalisku se třemi hadovitými delfíny. Ti symbolizují řeky podsvětí – Styx, Léthe a Acherón.V ruce třímá Merkur okřídlenou hůl s dvěma hady.
Ivo Rozehnal - podle www. historicka.olomouc.cz/clanky/kasny, 26.6. 2007