Nedaleko starší tvrze v r. 1771 postaven zámek. Vždy v něm byly jen kanceláře, byty úředníků, hostinské pokoje a v části sýpka. V r. 1918 připadl státu a byl adaptován na školu a byty. Po r. 1990 v soukromém vlastnictví a provedeny základní opravy.
Zámek v Cerhenicích
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Obec Cerhenice se nachází 11 kilometrů severozápadně od Kolína, na hlavní trati č. 011 Praha-Kolín v sousedství Peček a Velimi. Dne 23. ledna 2007 byl obci vrácen historický status městyse z počátku 16. století.
Zámek stojí ve svahu nedaleko středu obce.

historie

První zpráva o vsi Cerhenice je z roku 1295. Okolo roku 1340 zde byla vybudována tvrz. V jejím sousedství byl v roce 1771 postaven zámek. Roku 1775, když byla tvrz vypleněna a pobořena vzbouřenými sedláky, byly veškeré hospodářské úřady panství přesunuty do nového zámku. V roce 1758 koupila Cerhenice císařovna Marie Terezie jako nadaci pro nově zřizovaný Ústav šlechtičen na Hradčanech v Praze. Zámek nikdy nesloužil jako panské obydlí. Od