Kaple Bolestné Panny Marie postavena v letech 1714–1721 podle plánů K. I. Dientzenhofera. Složitý půdorys složený z průniku dvou elips. Původní kaple postavena nad léčivým pramenem, v současnosti nevhodně obklopena továrními budovami.
Kaple Bolestné Panny Marie v Sadské
© Pavel Vítek 08/2007
Město Sadská leží v Polabské nížině při silnici I/611 Praha – Poděbrady. Sadskou najdeme 37 km na východ od Prahy a 12 km západně do Poděbrad. Dostupná je autobusy z Prahy, Poděbrad nebo Nymburka. Přes Sadskou vede také železniční trať Praha – Poříčany – Nymburk. Při jízdě autem můžeme využít dálnici D11, exit 25, Sadská. Na severním okraji města najdeme rekreační středisko Jezero. Vzniklo odtěžením písku v letech 1972–1992. Dnes je to skvělé místo pro letní koupání s travnatou pláží a písčitým břehem i dnem jezera.
popis

Kaple Bolestné Panny Marie stojí u silnice při výjezdu směrem na Prahu. Původní kaplička byla postavena v letech 1714–1721. Současnou barokní podobu získala podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Má složitý půdorys složený z průniku dvou elips. V interiéru kaple je na oltáři umístěna Pieta, asi z roku 1700. Vlastní oltář je zajímavá iluzivní práce od V. Kramolína z r. 1779. Původní kaple byla postavena nad léčivým pramenem. Později okolo postaveny lázeňské budovy. Poslední lázeňské provozy zrušeny r. 1949. V současnosti je kaple nevhodně obklopena továrními budovami.

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Sadská