Původně gotický kostel z druhé poloviny 14. století, kolem roku 1590 upraven renesančně a radikálně barokně přestavěn v letech 1694–1695. Dnešní podoba je výsledkem rozsáhlé opravy v roce 1869.
Tam se chci podívat
© Milan Caha 09/2020
Původně gotický kostel z druhé poloviny 14. století, kolem roku 1590 upraven renesančně a radikálně barokně přestavěn v letech 1694–1695 z popudu svatovítské kapituly v Praze. Po přestavbě byl kostel vysvěcen 24. srpna 1695. Mobiliář kostela byl pořizován postupně v letech 1696–1718. Dnešní podoba je výsledkem rozsáhlé opravy v roce 1869.

popis

Jednoduchý kostel obdélného půdorysu bez věže, s valbovou střechou. Raně barokní stvaba ve zdivu uchovala podstatné části středověkého objektu. V jižním průčelí je zazděný půlkruhový renesanční portál z konce 16. století. V interiéru je boční (původně hlavní) oltář z roku 1668 s obrazem sv. Václava od V. Kramolína z konce 18. století. Dnešní hlavní oltář je rokokový, z let 1715–16 od Bernarda

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Přistoupim