Slovanské hradiště z konce 7. či z počátku 8. stol. Zaniklo kolem pol. 9. stol., pravděpodobně v souvislostí s expanzí kouřimských knížat. Lokalita osídlena již v neolitu, eneolitu, v době bronzové i železné. Husité zde vybudovali opevněný tábor.
val na západě hradiště
© Milan Caha 07/2007
Klučov leží 5 km severovýchodně od Českého Brodu. Hradiště se rozkládá na výrazném návrší (250 m n. m.), vypínajícím se až 45 metrů nad pravým břehem Šembery. Nejpohodlnější přístup na hradiště je z obce po silnici k hřbitovu a dále nahoru po polní cestě za hřbitovem.
27.8. 2009
historie

Hradiště, jedno z nejdéle známých slovanských hradišť v Čechách, bylo důkladně archeologicky prozkoumáno v letech 1949–58 týmem vedeným J. Kudrnáčem. Průzkum prokázal osídlení v několika prehistorických i historických obdobích. Nejstarší osídlení zde bylo již v období neolitu (cca 5000 př. n. l.). Osada tu byla i raném eneolitu (cca 4200 př. n.l.), staršího eneolitu (cca 3900 př. n. l.). Byly zde odkryty hroby a keramika z kultury nálevkovitých pohárů. V tomto období bylo vybudováno první opevnění – klínovitý příkop široký až 4,2 m a hluboký 2–3 metry. Další opevnění vybudoval lid únětické kultury v době bronzové (cca 2000 př. n. l.). Toto opevnění mělo podobu hradby s čelní a zadní stěnou z kůlů, vymezující plochu 1,6 ha. Hradba byla doplněna až 7 metrů širokým příkopem. Další nálezy – hroby, sídelní jámy a drobné předměty – pocházejí z doby halštatské (6.–5. stol. př. n. l.). Významné slovanské…  číst dále

Milan Caha (zdroj: V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 27.8. 2009

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Klučov