Původní synagoga byla postavena v 60. l. 19. stol. Původnímu účelu sloužila do r. 1938, kdy byla prodána Církvi českobratrské evangelické, která ji r. 1939 upravila a které sloužila do poč. 21. století. Od r. 2012 je v soukromém vlastnictví a není přístupná veřejnosti.
bývalá synagoga
© Milan Caha 06/2008
Synagoga stojí v Nerudově ulici jihozápadně od náměstí. Proti synagoze stojí přízemní, původně židovské domky.
10.1. 2010
historie

Synagoga v ulici, kde stávaly židovské domky, byla postavena v 60. letech 19. století. Svému původnímu účelu sloužila cca 100 let, do doby těsně před počátkem druhé světové války. V roce 1938 byla prodána Církvi českobratrské evangelické, která ji v roce 1939 upravila a k bohoslužbám využívala do počátku 21. století. Ženská galerie sloužila jako kůr, rovněž výklenek pro svatostánek zůstal zachován. Roku 2010 budovu nabídla městu a r. 2012 byla prodána do soukromého vlastnictví. Exteriér se s výjimkou přistavěné věžičky zachoval v původní podobě, ve fasádě severní zdi je zazděné kamenné Desatero. V interiéru se do doby užívání Církví českobratrskou dochovaly původní lavice, ženská galerie (později kůr) a výklenek pro svatostánek. Lavice byly před prodejem r. 2011, spolu s deskami Desatera, převezeny do synagogy v Kolíně.

Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004 + cestyapamatky.cz), 10.1. 2010

Vývoj událostí místa

• v polovině 19. století