K založení sboru CČSH v Zásmukách došlo 11. 2.1921. Po několika letech provizorií přistoupila obec ke stavbě vlastního svatostánku. Autorem funkcionalistické stavby Husova sboru je architekt Vladimír Wallenfels. Výstavbu vedl architekt Josef Tesař v letech 1931-2. Husův sbor otevřen 6. 6. 1935.
Kostel církve Československé husitské v Zásmukách
© Pavel Vítek 02/2014
Město Zásmuky se nachází asi 16 km jihozápadně od Kolína a 7 km jihovýchodně od Kouřimi. Městem prochází silnice č. 2 Praha - Kutná Hora. Vede zde železniční trať Bošice – Bečváry, která je ale od roku 2006 bez pravidelné osobní dopravy. Jezdí pouze jako turistický vláček každou sobotu a neděli od 1.června do 29. září. V roce 1992 byl Zásmukám vrácen statut města. Kostel Církve československé husitské (Husův sbor) se nachází asi 200 m před náměstím po pravé straně, při příjezdu od Prahy.
popis

Autorem funkcionalistické stavby Husova sboru v Zásmukách je architekt Vladimír Wallenfels. Výstavbu vedl architekt Josef Tesař. Ta probíhala v letech 1931 – 1932. Husův sbor byl slavnostně otevřen v den výročí Husovy smrti – 6. července 1935 za účasti biskupa Stanislava Kordule. Náboženská obec byla původně administrována z Uhlířských Janovic a z Kostelce nad Černými Lesy. Nyní je zde vlastní duchovní a naopak je odsud administrována náboženská obec v Kouřimi. V Husově sboru kromě pravidelných bohoslužeb se konají výstavy, koncerty a různé charitativní akce.

historie

První zmínka o Zásmukách pochází z roku 1285. K založení nové církve došlo 11. února 1921 a ustavující schůze proběhla 5. června 1921 za účasti 77 věřících. První bohoslužby se konaly na náměstí před domem čp. 16 a další pak probíhaly v nové školní budově až do roku 1936. Příslušníci nové církve se nakonec rozhodli postavit vlastní kostel.

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Zásmuky