Letohrádek postaven v letech 1801 - 04 Larisch - Mönnichy. Nevelká empírová budova s centrální rotundovou patrovo částí a třemi přiléhajícími přízemními křídly při cestě z Těrlicka do Stanislavic.
Pohled na průčelí letohrádku
Graficke pismenko Zajímavou památkou v rámci obce Těrlicko a její části Kostelec, je empírová stavbička tzv. Larischovského letohrádku, někdy nazývaného jako larischovský belveder. Letohrádek, či spíše lovecký zámeček byl vybudován v letech 1801 - 1804 hrabětem Janem Larisch - Mönnichem ve velké ovocné zahradě východně od centra obce a sloužil jako byt zahradníka. Zámeček byl patrně ovlivněn ještě módou budování loveckých zámečků z konce 18. století. Larischův letohrádek v Těrlicku - Kostelci je ojedinělou ukázkou drobné empírové venkovské architektury na Těšínsku. Jádro zámečku tvoří centrální vrotundovitá stavba o dvou podlažích, zakrytá plochou nízkou helmovitou ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku (M. Makowski, Regio 2005), 18.5. 2006

Hladová zeď
    Na tzv. Larischovský belveder navazuje tzv. hladová zeď, která je spojena se zajímavou místní legendou. Tato zeď byla vystavěna v souvislosti s hladomorem, který sužoval kraj v letech 1845 až 1848. Hrabě Larisch v obavě před hladovými obyvateli, kteří mu mohli vyrabovat ovocný sad, nechal celou zahradu obehnat kamennou zdí z lomového kamene až 2 m vysokou. Další varianta pověsti říká, že zeď dal postavit hrabě Larisch, aby dal vydělat místnímu