Jeskyně Šipka je krasovým útvarem štramberského krasu. V r. 1880 zde byl nalezen zlomek spodní čelisti neandertálského dítěte. Jeskyně poskytovala útočiště lidem již před více než 32 000 lety.
hlavní vstup za nímž je propadlá část jeskyně a otvory do Krápníkové a Jezevčí díry
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Graficke pismenko Jeskyně Šipka je nejznámějším krasovým útvarem štramberského krasu. Portál jeskyně o šířce 8 m a výšce 3,8 m je orientován k severu. Za krátkou vstupní chodbou následuje dno Propástky, ze které vybíhají dvě chodby-Jezevčí díra a Krápníková jeskyně. Propástka 12 m hluboká vznikla zřícením stropu dómu vzniklého na křížení puklin vápencového masívu. Krápníková chodba je 38 m dlouhá, 3-4 m široká a až 5 m vysoká. V její přední části jsou na stropě patrné trosky původní bohaté krápníkové výzdoby zničené lidmi po jejím objevení. Jezevčí díra je 19 m dlouhá, 1-2 m široká a 1,5 m vysoká.V letech 1879 - 1887 zde prováděl archeologický výzkum Karel Jaroslav ...

Šipka sídlem černokněžníků
    Světoznámá jeskyně Šipka na severovýchodním výběžku Kotouče bývala prý sídlem v šedé dávnověkosti nejen trpaslíků, ale i černokněžníků. Ti byli duchové, kteří často zjevovali se v lidské podobě. Své útlé tílko balili v dlouhou černou řízu, hlavu s dlouhými vlasy mívali nepokrytou, tvář drsných vrásčitých tahů, oči škarohleda a bradu s dlouhými ježatými vousy. Už svým vzezřením a nadto i škodolibým dováděním naháněli hrůzu každému, kdo náhodou se

(MB) SOkA Nový Jičín, 28.11. 2005

Array