Moje místa 0
Jeskyně Šipka je krasovým útvarem štramberského krasu. V r. 1880 zde byl nalezen zlomek spodní čelisti neandertálského dítěte. Jeskyně poskytovala útočiště lidem již před více než 32 000 lety.
Pohled na jeskyni Šipka
Graficke pismenko Jeskyně Šipka je nejznámějším krasovým útvarem štramberského krasu. Portál jeskyně o šířce 8 m a výšce 3,8 m je orientován k severu. Za krátkou vstupní chodbou následuje dno Propástky, ze které vybíhají dvě chodby-Jezevčí díra a Krápníková jeskyně. Propástka 12 m hluboká vznikla zřícením stropu dómu vzniklého na křížení puklin vápencového masívu. Krápníková chodba je 38 m dlouhá, 3-4 m široká a až 5 m vysoká. V její přední části jsou na stropě patrné trosky původní bohaté krápníkové výzdoby zničené lidmi po jejím objevení. Jezevčí díra je 19 m dlouhá, 1-2 m široká a 1,5 m vysoká.V letech 1879 - 1887 zde prováděl archeologický výzkum Karel Jaroslav ...

Šipka sídlem černokněžníků
    Světoznámá jeskyně Šipka na severovýchodním výběžku Kotouče bývala prý sídlem v šedé dávnověkosti nejen trpaslíků, ale i černokněžníků. Ti byli duchové, kteří často zjevovali se v lidské podobě. Své útlé tílko balili v dlouhou černou řízu, hlavu s dlouhými vlasy mívali nepokrytou, tvář drsných vrásčitých tahů, oči škarohleda a bradu s dlouhými ježatými vousy. Už svým vzezřením a nadto i škodolibým dováděním naháněli hrůzu každému, kdo náhodou se

(MB) SOkA Nový Jičín, 28.11. 2005