Po r. 1742 byla nově opevněna Olomouc, která stála na nejkratší cestě k Vídni. Součástí nového bastionového opevnění postaveného v l.1745-57 pod vedením barona de Rochepine byla i jedna ze 4 bran nazvaná Terezská. Své kvality pevnost osvědčila již v r.1758, kdy byla Olomouc obležena pruskými vojsky.
pohled na vnější líc Terezské brány
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko Po ztrátě Slezska roku 1742 se hranice habsburské monarchie výrazně posunula, proto bylo rozhodnuto nově opevnit Olomouc, která stála na nejkratší cestě k hlavnímu městu Vídni. Součástí nového bastionového opevnění postaveného v letech 1745-57 pod vedením barona de Rochepine byla i jedna ze čtyř bran nazvaná Terezská. Své kvality pevnost osvědčila vzápětí po svém dokončení, když byla Olomouc v létě 1758 obležena pruskými vojsky.
Zany, podle Vladimír Kupka a kol.: Pevnosti a opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2001, 18.7. 2004
    brána, opevnění
     Olomouc  (OL)