Pískovcový sloup se sochou Panny Marie – Immaculaty. Umístěna na hranolovém profilovaném soklu. Na něm jeden a půl metru vysoký sloup. Na vrcholu socha Panny Marie – Immaculaty. Stojí na zeměkouli a půlměsíci. Doklad vývoje severočeského barokního sochařství. Památkově chráněno od r. 1965.
Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty v Bohaticích
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Bohatice leží 2 km jihovýchodně od vlakové zastávky Zákupy – Božíkov a 4 km západně od nádraží v Mimoni. Bohaticemi prochází silnice č. 268, spojující Českou Lípu s Mimoní a Mnichovým Hradištěm. Spojení do obce je autobusy, železniční trať zde nevede. Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty najdeme na začátku obce, po pravé straně směrem od Zákup, proti kiosku se zmrzlinou.

popis

Pískovcový sloup se sochou Panny Marie – Immaculaty reprezentuje barokní umění přelomu 17. a 18. století. Socha Immaculaty je umístěna na hranolovém profilovaném soklu. Na hranolovém soklu uzavřeném římsou je vztyčen jeden a půl metru vysoký sloup ukončený římsovou hlavicí. Na jeho vrcholu stojí socha Panny Marie – Immaculaty. Ta stojí na zeměkouli a půlměsíci. Socha je vysoká devadesát centimetrů. Pravou nohou spočívá na hlavě hada, ruce má

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.