První zmínky o Dolní Krupé jsou z roku 1229, kostel byl zde založen ve stejném století, v roce 1293 byla zřízena samostatná fara. Nikterak bohatá fara zanikla při husitských bouřích a další zmínky o ní jsou až z roku 1767.
Pohled na kostel
Dolní Krupá, stará ves, rozložená v údolí při cestě z Mnichova Hradiště do Kuřívod, se připomíná prvně již roku 1229. Ještě ve 13. století jistě vznikl i zdejší kostel, který byl zprvu součástí rozlehlé farnosti, jež měla své sídlo při mateřském kostele sv. Jiljí pod hradem Bezdězem. Roku 1293 pak pražský biskup Tobiáš oddělil dolnokrupský kostel jako samostatný a zřídil při něm také faru, obsazenou plebánem. Spolu se zdejší farností byly zároveň vyčleněny od správy podbezdězského faráře také kostely v Kuřívodech a Chlumu u Dubé. I při nich byli na základě stejného dekretu instalováni samostatní plebáni. Ze staré doby jsou známí: r. 1358 Jan po zemřelém Klimentu, r. 1359 zemřel farář Kuník (Cunico), po něm nastoupil téhož roku 1359 Jarek, 1362 Havel, 1371 Ludvík z Týnce, 1372 Albert, 1408 Beneš po resignaci Ondřeje, 1425 Jan po zemřelém Pavlovi. Roku 1384 platíval zdejší plebán pololetně 3 groše papežského desátku. Z toho lze usoudit, že zdejší fara nebývala ani v předhusitských dobách nikterak výrazně bohatou. Za husitských náboženských bouří fara patrně zanikla a o dalších osudech zdejšího kostela v 15. století zprávy chybí. V 16. století příslušel jako filiální k Bělé pod Bezdězem. Fara v Bělé si udržela kontinuitu prakticky po celé období historie. S krátkou výjimkou novodobých let 1996-2000 bylo toto město stále sídlem kněze – faráře, který v 17. století spravoval i velký počet kostelů v širokém okolí. Do obvodu zdejší duchovní správy náležely tehdy kromě samotné Bělé také kostely v Čisté, Bezdědicích, Kadlíně, Kuřívodech, v Oknech, Sudoměři a po krátký čas (v letech 1628-29) také kostely ve Mšeně, v Katusicích, na Skalsku a na Kováni. V duchovní správě rozsáhlého farního obvodu vypomáhali i řeholní kněží – augustiniáni, kteří po krátké etapě svého působení na hradě Bezdězi ve 20. letech 17. století přesídlili roku 1631 do Bělé ke…  číst dále
Jan Nepomuk Jiřiště, 7.6. 2007

půdorys kostela