Barokní pískovcová socha sv. Floriana z roku 1736. Na podstavci jsou reliéfy českých světců – sv. Vojtěcha, sv. Prokopa a sv. Jana Nepomuckého.
© Milan Caha 03/2008
Památkově chráněná barokní socha od neznámého autora stojí uprostřed obce Tuháň u křižovatky silnic 260 a 269. Je vytvořena pískovce, časem notně zvětralého. Na podstavci jsou vyobrazeni čeští světci – sv. Vojtěch, sv. Prokop a sv. Jan Nepomucký. Socha i reliéfy mají v důsledku zvětrávání značně setřené rysy. Socha pochází ze stejného období jako sousoší Kristus na Olivetské hoře, které je jižně od kostela sv. Havla.
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech T/Ž, Academia, Praha 1982), 6.4. 2008

Svatý Florián (Florián z Lorchu)

Sv. Florián je katolický mučedník a svatý. Je patronem hasičů a profesí, která souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. pol. 3. stol. v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře místodržícího v Lauriaku – dnešní Lorch v okolí dnešního Lince, které tehdy patřilo k římské provincii Noricum. Tamní místodržitel Aquilinus dal r. 304, když císař Dioklecián vydal jeden z několika protikřesťanských ediktů, zavřít a usmrtit mnoho zdejších křesťanů. Když se to Florián dozvěděl, spěchal jim na pomoc. Byl však chycen a mučen, aby se zřekl své víry. Když tak neučinil, byl bez ohledu na své zásluhy v armádě a bezúhonný život odsouzen k smrti. Dne 4. 5. roku 304 mu byl…  číst dále

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Tuhaň