Socha sv. Floriána v Dubé pochází z poloviny 18. století. Stojí u ústí pramene dubské říčky, na tzv. Máchadle. Sv. Florián, patron hasičů, je zde znázorněn se svými typickými atributy, v oblečení římského vojáka, s nádobou na hašení a praporcem na kopí.
Socha sv. Floriána v Dubé
© Pavel Vítek 07/2015
Město Dubá se nachází 20 km jižně od České Lípy, 27 km severně od Mělníka a 10 km východně od Máchova jezera v Doksech. Městem prochází silnice č. I/9 vedoucí z Prahy, přes Mělník do České Lípy a Rumburka, i když v srpnu 2014 byla zahájena stavba obchvatu města. Železniční trať městem ani v okolí nevede. Socha sv. Floriána stojí severovýchodně od centra města v Sadové ulici.
popis

První písemné zmínky o Dubé pocházejí z roku 1253. Socha sv. Floriána pochází asi z poloviny 18. století. Stojí u ústí pramene dubské říčky. Zajímavé řešení tohoto pramene je unikátní technickou památkou. Již dlouho se zde říká Máchadlo. Sv. Florián, patron hasičů, je znázorněn se svými typickými atributy. Je v oblečení římského vojáka, s nádobou na hašení a praporcem nasazeným na kopí.

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Dubá