Stavba dřevěné poutní kaple sv. Antonína Paduánského na vrchu Malý Kosíř byla zahájena v dubnu 2018 podle projektu Petra Tomečka a k slavnostnímu požehnání došlo 23. června 2018.
© Luděk Vláčil 09/2019
Graficke pismenko Novodobá dřevěná kaple sv. Antonína Paduánského stojí přímo na vrcholu Malého Kosíře (317 m n. m.), který leží asi 1 km jihozápadně od lázeňské obce Slatinice. Jeho vrchol a jižní i jihovýchodní stráně jsou od r. 1993 přírodní rezervací rozkládající se na ploše 11 ha. Předmětem ochrany jsou suchomilné trávníky na vápnitém podloží s význačnými porosty vstavačovitých a s vřesovišti. Území je chráněno také jako výskytiště vzácných druhů motýlů. Od r. 2000 je lokalita také součástí Přírodního parku Velký Kosíř. Vrch Malý Kosíř s kaplí sv. Antonína je dostupný z jižního okraje Slatinic po naučné stezce Velký Kosíř II. Hanáckou obcí Slatinice prochází severojižním ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil -zdroj: cs.wikipedie.or a další, 3.9. 2019

historie

Malý Kosíř se stal po roce 1926 oblíbeným místem P. Antonína Šuránka (1902-1982), rodáka z Ostrožské Lhoty, pro nějž od toho roku byly Slatinice prvním působištěm v kněžské službě. Byl tu nejprve kaplanem a pak administrátorem. Zabýval se myšlenkou vytvořit z Malého Kosíře poutní místo ke cti sv. Antonína Paduánského. První pouť se konala v roce 1944, kdy zde byl také postaven dřevěný kříž. V období 2. světové války P. Antonín Šuránek pro svou

Jiří Špaček a Luděk Vláčil -zdroj: vecernikpv.cz, cs.wikipedie.or a další, 17.8. 2019