Pomník Tisíciletí Ruska vztyčen v roce 1862. Zahrnuje několik bronzových skupin. Vlast charakterizují postavy horní vrstvy. Ve střední část památníku významní vládci. V nižší úrovni jsou historické postavy. Po říjnové revoluce Bolševici pomník nezničili.
Pomník Tisíciletí Ruska v ruském Velikém Novgorodu
© Pavel Vítek 06/2018
Graficke pismenko Památník tisíciletí Ruska najdeme v centru Novgorodského dětince (kremlu), který leží v centru města Veliký Novgorod. Památník tisíciletí stojí v parku před místním Historickým muzeem.

historie

Pomník Tisíciletí Ruska (памятник Тысячелетие России) je památník vztyčený v roce 1862 na počest tisíciletého výročí legendárního pozvání Vajgarů na Velkou Rus. Postaven byl za cara Alexandra II, který chtěl postavit památník s monumentální strukturou. Milénium Ruska mělo být zachyceno v reliéfech

popis

Pomník zahrnuje několik bronzových skupin. Celou vlast charakterizují dvě postavy horní vrstvy postav. Státní znak nese žena oblečená v ruském národním kroji. Nedaleko je anděl s křížem v ruce, což je zosobnění pravoslaví. Na úpatí této skupiny je velký meč. Symbolizuje autokracii. Střední část památníku tvoří šest sochařských skupin z bronzu. Jsou odrazem šesti milníků v ruské historii. Na jižní straně vidíme celou výšku prvního ruského

pomník, památník
    Rusko