Pískovcovou sochu význačného českého básníka, novináře a politika Karla Havlíčka Borovského (1821-1856) vytvořil roku 1921 ak. sochař Julius Pelikán. Pomník dala v centru města Prostějova vybudovat Národní vzdělávací dělnická Beseda Havlíček.
Prostějov - socha Karla Havlíčka Borovského z r. 1921
© Ivo Rozehnal, 06/2013
Graficke pismenko V centru města Prostějova, na Hlaváčkově náměstí, stojí již téměř jedno století pískovcová socha Karla Havlíčka Borovského. Autorem sochy z roku 1921 je ak. sochař Julius Pelikán. Socha znázorňuje básníka a novináře Karla Havlíčka Borovského v životní velikosti, v dobovém ustrojení, držícího svitek novin. Samotný pomník má na odstupňovaném podstavci v čelním kvádru menší obrazovou desku. Na ní je znázorněna scéna loučení básníka s rodinou a nápis „Na paměť stých narozenin – Karla Havlíčka Borovského - 1921“. Na nejvyšší hraně pomníku jsou po všech stranách vytesány nápisy: „Přislibujte si mně – Vyhrožujte si mně – Poroučejte si mně – Přece zrádcem ...
Ivo Rozehnal - Soupis nemovitých kult.památek okr. PV 2012 a wikipedia.cz, 15.6. 2013