Semínský akvadukt je významným středověkým dílem, vybudovaným v letech 1498–1521. Převádí tok Opatovického kanálu (umělý kanál, který byl vybudován r. 1513 a jeho celková délka byla 34,7 km) přes Sopřečský potok. Akvadukt je zajímavou technickou památkou.

Co je to akvadukt

Graficke pismenko Akvadukt je umělý vodní kanál, který vede vodu z místa jejího zdroje do místa její spotřeby. Latinský název se skládá ze slov aqua-voda a ducere-vést. Akvadukt překonává různé překážky, které mu stojí v cestě a často tak vypadá víc jako most než jako vodní koryto.
wikipedia.org, 8.1. 2012

Po silnici spolehlivě k akvaduktu
    Někteří doporučují nebloudit po lesích, ale držet se hlavní silnice a kousek za Semínem, kde je cedule s nápisem "akvadukt", odbočit na vedlejší cestu. Potom už je to jenom kousek.
    8.1. 2012
    Nedaleko Přelouče, východně od obce Semín, můžete najít zajímavou technickou památku – Semínský akvadukt. Značení je bohužel dost špatné. Na silnici ze Semína na Břehy kousíček za autokempem Seko nesmíte přehlédnout malou hnědou cedulku se šipkou a s názvem "Akvadukt 0,3 km" a v lese správně odbočit.
    Rodochrozit, 23.11. 2011

historie

Akvadukty a napájecí kanály (“stoky”) byly součástí pardubické rybniční soustavy. Díky rybníkářství; budování rybníků za účelem chovu ryb; se voda z četných bažin a mokřin soustředila v rybnících a vysušená půda mohla být zemědělsky využita. První strouhy, kanály a rybníky byly vybudovány již v 11. stol. benediktiny z Opatovického kláštera, známou rybníkářskou oblastí se stalo Pardubicko až za pánů z Pernštejna v období konce 15. – pol. 16.

Rodo chrozit, E. Horáková, 23.11. 2011

technická památka