První renesanční zámek vystavěli Gerštorfové v 16.st. Dnešní barokní zámek Thunové postavili mezi lety 1683-1695. V jižním křídle zámku vestavěna kaple sv. Romedia. Osmiboká stavba, uvnitř dělená pilastry s kanelurami zakončena obdélníkovou lucernou.
Zámek s kaplí sv. Romedia

Prohlídkové okruhy:

Nové okruhy: I. okruh: Zámecká expozice a kaple Sv. Romedia II. okruh: Muzeum vodníků a černého divadla EXPOZICE: Kaple sv. Romedia Sala Terrena Barokní lékárna Jídelna s obrazárnou Zámecká knihovna Archeologie Expozice zbraní a hudebních nástrojů Muzeum vodníků a Černého divadla
2.8. 2013
turistické

Barokní zámek s rozsáhlým parkem leží na jihozápadní straně městečka Choltice na Pardubicku, Choltice leží 8 km jižně od Přelouče. Zámek je přístupný v uvedené návštěvní době. V přízemí je restaurace v historických interiérech.

2.8. 2013

popis

Zámek je raně barokní dvoukřídlá jednopatrová budova o půdorysu písmene L. Na konci východního křídla je osmiboká kaple sv. Romedia. Vnější strana zámku s výraznou fasádu s toskánskými pilastry a kordonovou římsou, okna jsou rámována pravoúhle zalamovanými lištami. Z vnitřní stany (nádvoří) jsou zasklené přízemní arkády. Nad vchodem do kaple je balkon nesený toskánskými sloupy, na jižní straně zámku je barokní portál. Místnosti zámku jsou zaklenuté křížovými hřebínkovými klenbami nebo plochostropé. V přízemí zámku sala terrena se štukovou výzdobou a zbytky ornamentálních a figurálních maleb. Vnitřní prostor kaple je zaklenut kupolí s lucernou, v západní části je oblá kruchta, na jihovýchodní straně je obdélná sakristie, zaklenutá valenou klenbou s lunetami. Stěny kaple zdobí ionizující pilastry, kaple je bohatě zdobená štukami, které vytvořil Antonius Nuvolone, a kresbami augsburského malíře J. Stegera (postavy kacířů –…  číst dále

E.H. dle Encyklopedie českých tvrzí I., kolektiv autorů, Argo 1999; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1989; Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, Pavel Vlček, Libri 1999, 2.8. 2013

historie

Prvním majitelem panství byl Beneš z Choltic, zmiňovaný r. 1285. Patrně na konci 13. nebo počátkem 14. století zde byla postavena tvrz, která se přímo zmiňuje až r. 1379 při rozdělení vsi na dva díly, po kterém Jindřich Lacembok z Košumberka prodal svou polovinu panství a tvrze Janovi z Lipky. Jaroslav a Petr Boubínští z Újezda (poté Choltičtí z Újezda) koupili obě poloviny panství koncem 15. století. Rod Boubínských byl prvním větším rodem, který Choltice vlastnil. Po roce 1532 jedna zadlužená polovina panství změnila několikrát majitele, až obě poloviny panství koupil v letech 1541 a 1542 Jiřík Gerštorf z Gerštorfu (Gersdorfu), podkomoří království Českého. Gerštorfové přestavěli patrně v 2. polovině 16. století tvrz na renesanční zámek, který měl údajně věž, a žili zde až do roku 1623. Jako přívrženci Fridricha Falckého, tzv. Zimního krále, opustili Gerštorfové po bitvě na Bílé hoře království a jejich majetek byl…  číst dále

Pavel Vítek, doplněno redakcí dle Encyklopedie českých tvrzí I., kolektiv autorů, Argo 1999; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1989; Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, Pavel Vlček, Libri 1999, 22.6. 2006

půdorys přízemí zámku s vyznačením zdiva tvrze
Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Choltice