Arciděkanský chrám z pol. 13. st., r. 1422 vypálený husity a v 18. stol. dokončený v barokním slohu. Opraven v l. 1926-27. Jednolodní obdélná stavba s křížovou klenbou zaklenutým presbytářem a kaplí. Ve zdech náhrobní kameny z l. 1510-1834.
Celkový pohled od východu
Arciděkanský chrám sv. Apolináře stojí na Husově náměstí v dolní části Horšovského Týna, na tzv. Velkém předměstí. Přímo kolem kostela prochází hlavní silnice č. 26 od Stodu a Holýšova směrem na Draženov a Folmavu a také zelená turistická značka na sv. Annu a Podhájí.
Filip Matoušek, 30.3. 2006

Historie

Chrám byl založen v polovině 13. století a patří k nejstarším církevním stavbám ve městě. Je to jednolodní obdélníková stavba s gotickým presbytářem zaklenutým křížovou žebrovou klenbou z konce 14. stol. a o něco málo mladší kaplí Panny Marie, v níž se nacházejí vzácné nástěnné malby z doby kolem r. 1500. K severozápadnímu nároží kostela přiléhá mladší věž. Roku 1422 byl kostel při obléhání města husity vypálen a jeho dostavba se poté značně protahovala, takže byl úplně dokončen až v baroku po polovině 18. století. V letech 1926 - 1927 došlo k celkové rekonstrukci kostela, při níž byly pod barokní omítkou objeveny některé gotické architektonické detaily. Dodnes se tak dochovaly vstupní gotické portálky a řada zajímavých, zvenčí osazených náhrobních kamenů z let 1510 – 1834.

Město Horšovský Týn – informační brožura. RIC Horšovský Týn, 30.3. 2006

Plzeňský kraj,  Domažlice  (DO), Horšovský Týn-Velké Předměstí