Barokní dvůr dal postavit v l. 1730–1734 cisterciácký klášter v Plasích dle arch. návrhu J. B. Santiniho. V l. 1927 a 1932 poškozen požárem, poté opraven. Po r. 1945 v majetku státu chátral. Po r. 1989 byla započata rekonstrukce, ale byla přerušena. Nový majitel v opravě nepokračuje a objekt chátrá.
Obytná budova
Pohled z nádvoří
© Luděk Pitter 10/2005
Barokní dvůr Hubenov z 1. poloviny 18. stol, v některých mapách nesoucí grafickou značku pro zámek se nachází těsně při silnici I/27, jen asi 3 km od středu Kralovic ve směru na Žatec. Stavba je dodnes ukázkou funkční architektury té doby. Dvůr má tvar mírně zkoseného čtverce. Proti sobě v rozích stojí dvě patrové budovy. Vstupní, šestiboká budova s průjezdem je obytná a nad průjezdem nese znaky plaských opatů. Budova stejného charakteru v protějším nároží sloužila jako sýpka. Po obvodu dvora jsou nízké hospodářské budovy. Dnes je zde hřebčín a dvůr je v majetku soukromé osoby.

Prohlídka

Dvůr je již několik let zpřístupněn vždy po telefonické domluvě, prohlídka trvá cca hodinu. Dvůr nechátrá ale je udržován v rámci možností. Dvůr má vlastní webové stránky www.hubenov.eu kde jsou kontakty, fotogalerie atd.

Kateřina Doláková, 5.4. 2022

historie

Barokní dvůr Hubenov byl postaven v l. 1730–1734 podle plánů proslulého architekta Jana Blažeje Santiniho na obj. kláštera cisterciáků v Plasích, konkrétně opata Eugena Tyttla. Cisterciáci nebyli příznivci centrálního řízení, a na svých pozemcích zřizovali samostatné hospodářské dvory. Stavba je ukázkou funkční architektury dané doby. V 16. a na poč. 17. stol. byl součástí Kacéřovského panství. V l. 1927 a 1932 byl poškozen požárem, ale byl opraven. Po r. 1945 v majetku státu chátral. Po r. 1989 byla zahájena rekonstrukce, ta však byla tehdejším vlastníkem zastavena. Poté získal dvůr do soukromého majetku nový vlastník, který jen opravil střechy, aby nezatékalo. Dvůr, který je vzácnou památkou, chátrá.

3.10. 2011

1.3.2011 17:35 Edík
Případným návštěvníkům bych chtěl poskytnout novější informace než jsou uvedené na hl. stránce, ale protože jsem byl na Hubenově naposledy již 3.9.2009 nemusí být pravdivé. Toho dne již Hubenov nebyl vůbec přístupný , kolem dvora byly cedule upozorňující na zákaz vstupu na soukromý pozemek. Hlavní vrata zamčená, žádné koně a vůkol vzrostlá nespasená tráva. Vpravo od rybníka u obyt. domu mi řidič nákl. auta řekl , že tam nikdo není a už vůbec ne hřebčín a koně.
29.7.2016 17:24 Sarulin
Jezdila jsem tam jezdila na super konske tabory, všude byli huculove, spasali travu, krasa - dvur byl alespoň vyuzity.... Ja naposledy okolo roku 1992...:-(
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Kralovice