pivovar pravovárečného měšťanstva

bývalý seminář jezuitské koleje
Pivovar v barokní budově bývalého jezuitského semináře vznikl v roce 1818, kdy ji zakoupilo Společenství klatovských právovárečných měšťanů. Krátce po druhé světové válce byl znárodněn a brzo zanikl. V podzemí se zachovaly sklepní prostory ze 17. a 18. stol., v budově jsou zbytky kaple semináře.
dvorní průčelí
© Milan Caha 03/2011
Graficke pismenko Pivovar v barokní budově bývalého jezuitského semináře vznikl v roce 1818. Tehdy ji zakoupilo Společenství klatovských právovárečných měšťanů a nechalo přebudovat na pivovar se sladovnou. Krátce po druhé světové válce byl pivovar znárodněn a stal se součástí národního podniku Západočeské pivovary. Pivovar zde však neměl dlouhého trvání, část objektu po ukončení výroby piva sloužila jako sodovkárna. Opuštěné budovy rychle chátraly, později byly částečně upraveny k bydlení. V podzemí se zachovaly sklepní prostory ze 17. a 18. století, v budově jsou pozůstatky kaple semináře, zaniklé při přestavbě na pivovar.