Pískovcové útvary hřibovitého tvaru zvané Pokličky vznikají selektivním zvětráváním různě odolných pískovců a slepenců. Najdeme je v CHKO Kokořínsko nad Kokořínským dolem při vyústění rokle Močidla a nad Vojtěšským dolem.
Pokličky nad Kokořínským dolem
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko K Pokličkám se dostaneme nejsnáze po modré turistické značce z parkoviště u silnice mezi obcemi Kokořínský Důl a Vojtěchovice, nebo po stejné značce – delší cestou – ze Mšena. Tyto výrazné a známé skalní útvary jsou produktem selektivního zvětrávání pískovců a slepenců. Vznikaly tak, že se z třetihorních vyvřelin v nadloží vyluhovalo železo a to se usadilo na nepropustných slepencových polohách. Pod těmito železem impregnovanými polohami jsou měkčí, jílovité pískovce. Když došlo k obnažení pískovcových bloků a jejich erozi, spodní jílovité polohy odolávaly erozi hůře než horní železité polohy. Výsledkem je hřibovitý útvar s pevným ...
M.C. (zdroj: tabule naučné stezky), 14.1. 2008