Ve skále vytesané prostory po skalním hrádku neznámého jména i historie, archeologicky doloženého ve 13.-14. st. Poč. 19. st. úkryt loupežníka Klempery. Dochoval se po žebříku přístupný převis ve skalní stěně, odtud vstup do dvou tesaných světniček.
Celkový pohled na zbytky hrádku ze Šemanovického dolu
Zbytky tohoto zajímavého jeskynního hrádku najdete na Kokořínsku, nedaleko samotné vsi Kokořín, a to těsně pod obcí Truskavna na začátku Šemanovického dolu. Pokud půjdete po žluté značce, nemůžete toto velmi zajímavé místo minout.
Filip Matoušek, 5.4. 2005

Historie a popis

Dnešní název pozůstatků zajímavého jeskynního hrádku Klemperka vypovídá o souvislosti s loupežníkem Klemperou, který ve zdejším kraji působil a snad zde měl i jeden ze svých úkrytů. Skalní sídlo v Šemanovickém dole je však mnohem starší, a i když neznáme jeho historické osudy ani původní jméno, lze vznik hrádku klást do 13. – 14. století. Mohl nějak souviset s blízkou Truskavnou, kde je doložena tvrz zemanů z Truskavny, z níž prý vedla tesaná skalní chodba až do dolního sklepa Klemperky. Původní pískovcový převis byl tedy někdy ve středověku doplněn vytesáním dvou světniček a dřevěným přístavkem umožňujícím vstup a obranu, po němž se dochovaly draže a lůžka pro trámy. Zatímco horní světnička je umístěna v úrovni podlahy převisu, do dolní světničky je nutné sestoupit po tesaném schodišti. Tento sklep je však jako úkryt chráněných druhů netopýrů nepřístupný.

Zdeněk Fišera: Skalní hrady zemí koruny české, Libri 2004., 5.4. 2005

O vzniku Klemperky - lidová povídačka

Na úsvitu lidských ději, kdy kraj byl silně zalesněn a jen tu a tam se našel odvážný hlouček bojovníků, který se pronikl na lov, se do tmavého údolí snesl drak. Ohněm, který vypustil z tlamy si vypálil okolí a odhalil tak skálu, která žárem plamene pukla. Do této pukliny snesl drak vejce a odletěl do severních zemí. Vejce zapadlo do škvíry a zvolna zrálo. Když se na Kokořínsku usadili Slované, počalo mýcení lesa a tak jednoho dne nalezli drvoštěpové i prasklou skálu. Odvážně vstoupili dovnitř a nalezli zde skryté vejce, které se mírně třáslo. Vejce vynesli na sluněční paprsky a ty jen co dopadly, zahřály skořápku a vejce začalo praskat. Za okamžik prasklo a z vejce se vyklubal malý drak. Tehdejší objevitelé draka vzali do vsi a vyhovali z něj hodnou ještěrku. Ta jim pomáhala při lesních pracech a když byli slované napadeni germánským nájezdem, drak jim pomohl ohněm, který zdědil po své matce dračici. Slované…  číst dále

Lidová zkazka, držící se dnes již jen v povědomí starších usedlíků v okolí. Získáno Limíkem z ústní informace., 12.4. 2004

Klemperka, celkové zaměření středověkého jeskynního hrádku
Zdeněk Fišera: Jeskynní hrady ve střední Evropě, Průzkumy památek II/ 2000