Zřícenina skal. hradu. Zal. ve 13. stol. Prameny o hradu celé 14. stol. mlčí – možná záhy zanikl. Osídl. před r. 1402 – maj. Václav Berka z Dubé (do r. 1420). R. 1456 Aleš Berka z Dubé. Koncem 15. stol. připoj. ke Starému Berštejnu.

Žlutá značka je nyní červená

Jedinečný skalní hrad je možné objevit nedaleko Zakšína po červené turistické (okolo mlýna vpravo). Pozor cca po 200 m od mlýna uhýbá kolmo do svahu a dá se jednoduše přehlédnout.
Jan Pospisil, 23.9. 2013
historie

Nedaleko vsi Zakšína, doložené poprvé v r. 1402, vybíhá z výšiny Hradištsko (nebo též Rač) ostroh příkrých pískovcových skal, kterému se říkalo Pustý zámek. Ještě dnes je tu možno sledovat stopy po dřevěných stavbách a můstcích spojujících jednotlivé skalní bloky. Jsou to zbytky hradu Zakšína, který si pravděpodobně na počátku 15. století postavil Václav Berka z Dubé a po němž se také v l. 1404, 1405, 1420 psal. Podle posledních výzkumů bylo využito lokality, kde stávalo nějaké sídlo už ve 13. století, a poté bylo zřejmě opuštěno. Přízvisko ze Zakšína používal ještě v r. 1456 Aleš Berka z Dubé, ačkoliv již sídlil na Kuřivodách. Ke konci 15. století získali Berkové z Dubé panství Starý Berštejn a Zakšín k němu připojili. Dřevěný hrad, který přestal sloužit jako šlechtické sídlo, propadl zkáze a zanikl.

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku III., Severní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, aktualizováno, 30.12. 2010

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Dubá