tvrz Syslov

u Sovínek
Tvrziště po blíže neznámém sídle založeném ve 14. století snad rodem Krabiců z Veitmile, zřejmě v místech staršího hradiště. Tvrz zanikla v průběhu 16. stol., v současné době dochován šíjový příkop s valem a pahorek po tvrzi.
Tam se chci podívat
Pohled přes šíjový příkop na čelní stranu tvrziště
Ves Sovínky se nachází v severozápadní sousedství Bezna, 10 km jihozápadně od Mladé Boleslavi. Tvrziště zvané Syslov pak zaujímá konec ostrožny nad údolím a silnicí směřující na Boreč. Protože přední část ostrožny je tvořena polem, je nejlepší jej zprava obejít po cestě vycházející ze severní části Sovínek a stáčející se k západu. Poté se stačí vrátit asi 100 metrů jižním směrem ke zdaleka viditelnému elektrickému vedení, které přímo prochází lokalitou.
Filip Matoušek, 28.1. 2006

Historie
    Písemné prameny dokládají, že v prostoru Sovínek fungovala ve 14. století dvě samostatná zboží. První vlastnili páni ze Zvířetic a druhé k roku 1360 Petr Bartoš z Dubnice. Není však jisté, zda v této době již Syslov existoval, nebo zda byl založen až někdy po roce 1390 za Krabiců z Veitmile. Roku 1446 se v Sovínkách výslovně připomíná tvrz v majetku Mikuláše Krabice z Veitmile, dnes však není jasné, zda je

Popis tvrziště
    Výrazné tvrziště zaujalo západní konec široké ostrožny, na níž možná původně stávalo starší hradiště. Od pokračující ostrožny je areál bývalé tvrze oddělen širokým šíjovým příkopem s částečně dochovaným venkovním valem. Na severní straně byla zřejmě tvrz chráněna parkánem, po němž zbyl jen úzký srovnaný prostor ve svahu, který by ale mohl být i pozůstatkem zasypaného bočního příkopu.

půdorys tvrziště
    Obrázek Obrázek Obrázek