Servité postavili po pol. 17. stol. barokní zámek. V r. 1809 ho koupil kníže Karel Rohan. V r. 1878 J. Wurzel přestavěl zámek v novorenesančním slohu. Z původní budovy se zachovalo jen několik klenutých místností. Později v zámku umístěna škola.
© Pavel Vítek 01/2006
Obec Skalsko se zámkem leží 10,5 km východně od městečka Mšeno a 15 km západně od Mladé Boleslavi. Zámek je v majetku obce Skalsko a ještě nedávno sloužil jako škola. Veřejnosti je nepřístupný. Za návštěvu stojí od Mšena se rozkládající CHKO Kokořínsko s mnoha přírodními zajímavostmi .
11.1. 2006
popis

Na zámku aktuálně sídlí střední škola fotografická, filmová a televizní a zámek je možno projít po domluvě s panem ředitelem, jenž zde bydlí. Tzn. zámek je přístupný.

OM, 14.10. 2011

historie

Ves Skalsko se připomíná poprvé v r. 1352, kdy se zde připomíná fara. Podle A. Sedláčka v obci stála tvrz, ale její existence je nejistá, protože o ní nejsou žádné písemné zprávy. V r. 1623 daroval císař Ferdinand II. kostel sv. Michala ve Skalsku řádu servitů a v držení jejich pražského kláštera bylo Skalsko až do r. 1785. Servité postavili po polovině 17.stol. ve Skalsku barokní zámek, pravděpodobně jako letní sídlo. Asi to byla jednopatrová nepravidelná trojkřídlá budova. Z křídel ohraničujících čestný dvůr bylo severní lichoběžníkového půdorysu, kratší jihozápadní bylo obdélníkové. Po zrušení kláštera servitů za Josefa II. připadlo Skalsko náboženskému fondu a v r. 1809 je koupil francouzský emigrant kníže Karel Rohan. V r. 1822 je však již prodal a majitelé se často střídali, o zámek nedbali a ten velmi sešel. Proto jej dal v roce 1878 tehdejší majitel J. Wurzel přestavět. Přestavba v novorenesančním slohu původní…  číst dále

půdorys přízemí z r. 1930
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek