Kostel se v Medonosech připomíná poprvé roku 1352. Není jisté, zda stál v téže lokalitě jako dnes, raně gotická zazděná okénka presbytáře svědčí o vysoké pravděpodobnosti této domněnky. Barokní přestavba 1712. Obklopen hřbitovem.
Kostel od jihu
Medonosy leží v údolí Liběchovky, podél silnice I/9 přibližně v polovině cesty mezi Liběchovem a Dubou. V okolí vede řada turistických značených cest. Jižně od kostela štěrkované parkoviště, přístupné odbočkou z hlavní silnice. Pod kostelem je umístěna autobusová zastávka, nejbližší železniční stanice Liběchov na trati Lysá nad Labem - Ústí nad Labem asi 10 km jižně.
Ivan Grisa , 17.3. 2009

Kostel sv. Jakuba v Medonosech

Původní obec Medonosy údajně původně ležela na planině západně nad dnešní vsí v údolí Liběchovky, kde měla stát i tvrz a kostel. K přemístění do údolí mělo dojít po zničení Švédy roku 1648, kdy měl být postaven i dnešní kostel. S touto domněnkou jsou však v ostrém kontrastu zachovalá raně gotická okénka závěru současného kostela, jeho patrocinium i poloha vůči hlavní silnici (vzhledem k dodržení orientace na východ se k ní obrací závěrem). Je proto pravděpodobné, že minimálně závěr dnešního kostela pochází ze 13. století a údajná stavba kostela roku 1712 (Umělecké památky Čech) byla spíše jeho obnovou a rozšířením. Jednolodní stavba s obdélnou lodí a odsazeným polygonálně zakončeným presbytářem stojí na vyvýšenině nad silnicí I/9, obklopená hřbitovem.

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2 a webových stránek obce Medonosy, 17.3. 2009

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Medonosy