Radnice ve Mšeně postavena roku 1842, roku 1864 přestavěná novogoticky a celkově zvýšená. Budova radnice je sídlem městského úřadu, turistického informačního centra a městského muzea s expozicemi měšťanského života a místních rodáků cestovatele a mořeplavce A. Heřmana a archeologa J. L. Píče.
Radnice v Mšenu
Pohled od severu
© Pavel Vítek 09/2013
Mšeno leží na křižovatce silnic Mladá Boleslav – Dubá a Mělník – Doksy, asi 15 km severovýchodně od Mělníka. Město leží na železniční trati 076 Mladá Boleslav - Mšeno - Mělník. Radnice byla prohlášena roku 2006 ministerstvem kultury chráněnou kulturní památkou. Historické jádro Mšena bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou. Radnice se nachází na náměstí Míru v jihovýchodní frontě domů.

Městské muzeum - expozice:

Městské muzeum na mšenské radnici je pobočkou Regionálního muzea v Mělníku. Muzejní expozice je umístěna ve dvou místnostech II. patra. Expozice je věnována převážně mšenským cechům, jsou zde vystaveny starobylé cechovní štíty zdejších truhlářů, zámečníků a ševců. Dále jsou zde cechovní truhlice, cechovní ferule, rychtářská práva, trojrozměrné vývěsní štíty – kovářský a zámečnický. Části expozice, věnované cechům, dominuje zařízená obuvnická dílna i s mistrem ševcem. Další část expozice tvoří dobový měšťanský interiér z konce 19. století, jehož součástí je např. kulatý intarzovaný stůl se zdobenými židlemi, čalouněná pohovka, zouvák, dobová truhla, empírové hodiny, stříbrník se sklem a cínovým nádobím. Poslední část je věnována slavným mšenským rodákům - cestovateli a mořeplavci Augustinu Heřmanovi a archeologovi J. L. Píčovi. Druhý jmenovaný zde má i svůj původní stůl, křeslo a kalamář. Vše je doplněno závěsnými klipy…  číst dále

historie

První písemná zmínka o Mšeně pochází z roku 1306. Již v roce 1367 bylo Mšeno ustanoveno městem. V roce 1991 byl status města Mšenu navrácen. Roku 1842 byla na náměstí postavena nová radnice. Přestavěná a zvýšená v neogotickém stylu roku 1864. Dnes se zde nachází Městský úřad, malé muzeum a informační centrum.

Další texty historie
Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Mšeno