Zbytky středověkého skalního hrádku neznámého jména i historie; mohlo by se např. jednat o sídlo jednoho z bezdězských manů. Zachována skalní světnička, šachta vstupního objektu, draže a zřejmě mladší schodiště.
Zkamenělý zámek od západu
Zbytky skalního hrádku neznámého jména i historie nazývaného v mapách nejčastěji Zkamenělý zámek se nacházejí necelý 1 km od vesnice Konrádov ležící na silnici Mšeno – Dubá, nedaleko zámku Houska. Z hrádku je pěkný rozhled do krajiny směrem na Lobeč a Mšeno a je přístupný po zelené turistické značce.
Filip Matoušek, 5.4. 2005

Historie a popis

Původní jméno tohoto skalního hrádku ani jakékoli písemné prameny o jeho existenci nejsou dosud k dispozici a tak máme jen orientační datování jeho osídlení díky několika nalezeným úlomkům vrcholně středověké keramiky. Z dalších nálezů je možné uvést četné zlomky přepálené mazanice, které napovídají o zničení hrádku požárem. Hypoteticky lze vzhledem k situaci v okolí a blízkosti hradu Houska soudit, že hrádek mohl být původně založen jako sídlo jednoho z bezdězských královských manů. Hrádek byl založen na konci ostrožny na dvou pískovcových blocích, spojených dle dochovaných draží dřevěným můstkem, a na čelní straně jej chránil šíjový příkop upravený ze skalní průrvy. Na prvním skalním bloku je zachována pěkná tesaná světnička, jejíž skalní klenba je však již částečně rozpadlá, a na čelní straně ještě čtvercová šachta, zřejmě pozůstatek vstupního objektu. Na druhé skalce jsou patrné draže a zbytky ukotvení obranného dřevěného…  číst dále

Zdeněk Fišera: Skalní hrady zemí koruny české, Libri 2004., 5.4. 2005

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek