Větrný mlýn postavil statkář Václav Mareček r. 1870. Mlýn byl později pronajímán, jedním z nájemců byl např. v l. 1913–21 Václav Petr ze Mšena, který byl známý opravář mlýnů. R. 1923 byl mlýn opuštěn a chátral, r. 1973 se zmiňují již jen pobořené zdi. Koncem 20. stol. prošel kompletní rekonstrukcí.
Větrný Mlýn Vrátno
26.12.2006 - vymlácená okna, vnitřní dřevěné vybavení
Větrný mlýn holandského typu poblíž Vrátna stojí poměrně izolovaně v polích asi 800 metrů na severovýchod od mateřské obce. Jediná přístupová cesta je z křižovatky cest mezi obcemi Vrátno, Boreč a Kluky.
28.5. 2002
historie

Dostupné literární prameny uvádějí, že mlýn u Vrátna na Mladoboleslavsku je zříceninou v dezolátním stavu. Bývalý mlýn však září novotou. Celý objekt prošel nedávno rozsáhlou rekonstrukcí. Celkově působí velmi hezky, nová velmi vysoká šindelová střecha, nová bílá fasáda a atrapa větrné růžice. rátenský větrník nechal na svém pozemku postavit místní statkář Václav Mareček v roce 1870. Stavbu provedl zednický mistr Medonos ze Mšena a použil při ní lomový kámen z pískovcových lomů. Roku 1878 vyrostla vedle mlýna ještě další budova, v níž se nacházely stoupy - dnes již téměř zapomenuté technické zařízení na drcení a likvidaci odpadu. Stoupy byly poháněny převodním hřídelem ze mlýna a sloužily k drcení kostí, které statkář Mareček kupoval od místních řezníků. Získanou kostní moučkou pak hnojil okolní pole. prvních letech provozoval statkář Mareček mlýn sám, přičemž obsluhu zajišťovala jistá stará panna Terezka. Později ho však pronajímal.…  číst dále

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Vrátno