Původní objekt r. 1863 vyhořel, dnešní budova kaple byla postavena r. 1889–1890. Pseudorenesanční stavba s obdélníkovým presbytářem a sakristií v ose v průčelí s pilastry. Kaple přestavěna na obytný dům a křížová cesty byla zrušena.
Romanov
bývalá kaple slouží nyní jako obytný dům

Romanov-kaple

Kaple na Romanově byla kdysi zasvěcena svatému Romanovi odtud tedy název tohoto dodnes zajímavého místa, blízko kaple stával do roku 1724 zámek, ten dal jeho majitel hrabě Věžník zbořit a materiál použil na stavbu nového zámku v Lobči. Kaple byla znovu zasvěcena sv. Máří Magdaleně a vybudována dnes už zaniklá křížová cesta se 14 zastaveními, roku 1863 vyhořela, současná podoba kaple je z roku 1890, slouží však jako obytný dům.
Jaroslav Černín , 30.1. 2011

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Romanov