Farní kostel sv. Havla či Vojtěcha ve Skalsku doložen od r. 1364. Z původní gotické stavby zachována věž, k níž byl r. 1735 přistavěn řádem servitů nový barokní kostel opravovaný r. 1879. Věž opravována několikrát v 19. stol. Zařízení pochází vesměs z 18. a 19. stol.
Skalsko - kostel sv. Havla
© Jiří Špaček, 9/2016
Obec Skalsko je prvně doložena r. 1352, zdejší kostel r. 1364. Obec má nyní něco přes 400 obyvatel. Je položena ve svahu nad hlubokým údolím Strenického potoka. Vyskytují se zde roubené stavby a pod některými usedlostmi se nacházejí rozsáhlé sklepy vytesané do pískovcové skály. Skalsko bylo v r. 1995 prohlášeno vesnickou památkovou zónou.
Obec leží na silnicích III. třídy jižně od Katusic, kterými procházejí silnice II/259 a II/272. V údolí Strenického potoka se nachází nádraží Skalsko na regionální trati 064 ze Mšena do Mladé Boleslavi. Od tohoto nádraží vychází zelená turistická značka, která nejprve vede proti toku Strenického potoka a pak zamíří k severu na Bezděz. Zajímavostí obce je soukromá zahradní železnice s parostrojním muzeem, oboje přístupné veřejnosti po předchozí dohodě.
Kostel sv. Havla či Vojtěcha stojí severozápadně od návsi a je nápadný roubeným nejvyšším patrem věže.
10.11. 2016

historie

Římskokatolický farní kostel sv. Havla (nebo též Vojtěcha) ve Skalsku je gotická a barokní stavba stojící severozápadně od návsi. Někdy bývá uváděno, že kostel byl po úpravách nově zasvěcen sv. Vojtěchovi, který je zobrazen na hlavním oltáři. Církev však stále používá původní zasvěcení sv. Havlu. Od r. 1958 je kostel chráněn jako kulturní památka ČR. Gotický kostel ve Skalsku je doložen od r. 1364.

Jiří Špaček (zdroj: server wikipedie=Umělecké památky Čech 3, Academia 1980), 10.11. 2016

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek