Moje místa 0
Barokní morový památník z roku 1718. Na stylizované skalce stojí sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Rocha a sv. Šebestiána, ve skalce jeskyně se sochou sv. Rozálie.
Morový památník na návsi ve Chvalkovicích.
Graficke pismenko Nad obcí se tyčí i krásný větrný mlýn holandského typu z 19. století z neomítnutých cihel s původním zařízením a 0,5 km jihozápadně stojí zchátralý zámek Komorov s udržovanou zahradou a jezírkem. V lesích severně nad Chvalkovicemi po trase červeně značené turistické cesty je nejvyšší vrchol Orlovické vrchoviny Hradisko (518 m. n. m.), kde podle některých archeologicky nepodložených spekulací bylo pravěké útočištné místo, hradiště či středověká tvrz. V sousedství Chvalkovic jsou Nové Hvězdlice s barokním zámkem, kostelem a zbytky středověkého hrádku. Oblast je díky silnicím s nízkou frekvencí dopravy vhodná pro cykloturistiku.
Milan Náplava, 16.11. 2007

historie

Roku 1718 bylo v obci vybudováno barokní sousoší, které nemá v kraji obdobu. Jedná se o tzv. "morový památník" vybudovaný jako výraz díků přeživších za morových epidemií. Mor zde udeřil hned dvakrát krátce po sobě – roku 1707 a 1716.
    Životy svatých – morových patronů
    Všichni tři svatí – sv. Roch, sv. Šebestián i sv. Rozálie – byli při epidemiích v 17. – 18. století tzv. "morovými patrony", t. j. ochránci před morem. Svatý Jan Nepomucký zase oblíbeným patronem – mučedníkem – českých katolíků doby protireformace. Něco málo o životě světců: sv. Roch Přišel na svět někdy kolem roku 1295 v jihofrancouzském městě Montpellier. Poté, co brzy ztratil oba rodiče, veškeré své jmění rozdal mezi chudé a šel světem

Milan Náplava podle Miloše Szabo, 22.11. 2007

popis

Umělecky nejhodnotnější památkou v obci je barokní morový památník z roku 1718. Stojí na návsi hned u silnice. Je stylizován do podoby skalky s jeskyní, v jejímž nitru leží socha sv. Rozálie s krucifixem v náručí. Nad ní na podstavci a v symbolických oblacích stojí socha sv. Jana Nepomuckého a po stranách jsou plastiky sv. Šebestiána a sv. Rocha s psíkem u nohou.