Neděle, 29. listopad 2020. Svátek slaví Zina, zítra Ondřej

Morávka

vodní dílo Morávka, přehrada Morávka, údolní nádrž Morávka
Údolní vodní nádrž na řece Morávce v Beskydech. Vystavěna v l. 1961-67. Slouží jako zásobárna pitné vody (přísné hygienické pásmo) a regulátor povodňových průtoků. V r. 1996 poškozena povodní a v l. 1997-2000 generální oprava pláště hráze.
Pohled z hráze na plochu přehrady
© Jan P. Štěpánek 05/2006
Vklíněna mezi velikány Moravskoslezských Beskyd, horu Travný (1203 m) a Slavíč (1055 m), nachází se na 18,82 ř. kilometru řeky Morávky významný vodní zdroj Moravskoslezského kraje – vodní nádrž Morávka. Ta zasahuje částečně i do údolí potoka Slavíče. Dnes již přehrada takřka splynula s malebnou okolní horskou krajinou. Na počátku 60. let 20. století však vtrhla do tohoto horského údolí na horním toku řeky Morávky poněkud násilně. Se vzrůstajícím průmyslem na Ostravsku a Karvinsku vzrostl i počet obyvatel kraje. Bylo proto třeba zajistit narůstající požadavky na pitnou vodu. Se stavbou údolní nádrže se započalo roku 1961 a mnoho z místních starousedlíků neslo stavbu přehrady nelibě. Od roku 1967 funguje nepřetržitý provoz přehrady a dnes by si již takřka nikdo neuměl tento kout Beskyd bez tohoto technického díla představit. K přehradě je nesnadnější přístup ...

Účel vodního díla Morávka
    Vodní dílo Morávka je součástí víceúčelové vodohospodářské soustavy v rámci povodí řeky Odry. Přehrada plní prioritně vodárenskou funkci a to jako zdroj pitné vody pro města Frýdek-Místek, Havířov a Český Těšín. Z nádrže je potrubím voda odebírána na úpravnu ve vodu pitnou do úpravny ve Vyšních Lhotách. V zásobování pitnou vodou Moravskoslezský kraj spolupracuje Morávka s podobnými vodními díly

Jan P. Štěpánek podle informací v místě, webu a turistických průvodců, 26.1. 2007
    Historie vodního díla Morávka
    Stavba, jejímž investorem byl KVRIS Ostrava, byla prováděna závodem INGSTAV Brno podle projektu Hydroprojektu v Brně od roku 1961 až do roku 1964. V prosinci téhož roku bylo dáno vodní dílo do zkušebního provozu. Trvalý provoz byl spuštěn v roce 1967. Tehdy to byla první nádrž s návodním asfaltobetonovým těsněním. V létě roku 1996 byla důsledkem povodní poškozen plášť hráze přehrady. Ta následně prošla v

Základní technické parametry vodního díla Morávka
    Vodní plocha nádrže, která zabírá povodí 63,3 km2, je asi 79,4 ha. Celkový objem nádrže je udáván 12,1 mil. kubických metrů, z toho objem zásobní je 4,9 mil. m3, retenční 6,7 mil. m3 a stálý 0,5 mil. m3. Maximální hloubka je kolem 37,1 m. Dlouhodobý průměrný průtok je 1,79 kubických metrů za sekundu a zaručený odtok je 0,59 kubických metrů za sekundu. Průměrná roční výška srážek na povodí je 1143 mm.

To se mi líbí, vložit do oblíbených
    Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),