zámek Branky

Starý zámek
Tvrz přestavěná na zámek. Původní renesanční tvrz přestavěl František Erasmus Lockner z Lockenau r 1701 na barokní zámek. Historický objekt jeví znaky renesanční stavby přestavěné barokně. Nově opravený.
Celkový pohled na starší z obou braneckých zámků
pohled od kostela
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Budova dnešního obecního úřadu je tzv. starým zámkem, který vznikl s největší pravděpodobností ze stavby původní tvrze.
Stojí na kopečku naproti novému zámku. Mezi nimi se rozprostíral statek, který byl ale nedávno zbořen a na jeho místě je dnes malá továrna.
Jakub Ivánek, 1.4. 2006

historie tvze
    Vesnice Branky je poprvé připomínána v r. 1270. Tvrz zde vznikla asi na konci 14. stol. za vladyků z Branek, ale poprvé se připomíná až v r. 1546. František Erasmus Lockner z Lockenau, který získal statek r. 1701 nechal budovu tvrze, která nejspíš za třicetileté války zpustla, přestavět na malý barokní zámek, který je dnes znám jako starý zámek, neboť v 80. letech 19. stol. vznikl naproti tomuto objektu zámek nový, který si postavil jako své

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Severní Morava. + Musil, František: Doplňky soupisu moravských a slezských hrádků a tvrzí. ČSZM, série B, 46-1997. + autor místa Jakub Ivánek, 1.4. 2006