zámek Branky

Starý zámek
Tvrz přestavěná na zámek. Původní renesanční tvrz přestavěl František Erasmus Lockner z Lockenau r 1701 na barokní zámek. Historický objekt jeví znaky renesanční stavby přestavěné barokně. Nově opravený.
starý zámek
Pohled od kostela
Graficke pismenko Budova dnešního obecního úřadu je tzv. starým zámkem, který vznikl s největší pravděpodobností ze stavby původní tvrze.
Stojí na kopečku naproti novému zámku. Mezi nimi se rozprostíral statek, který byl ale nedávno zbořen a na jeho místě je dnes malá továrna.
Jakub Ivánek, 1.4. 2006

historie tvze
    Vesnice Branky je poprvé připomínána v r. 1270. Tvrz zde vznikla asi na konci 14. stol. za vladyků z Branek, ale poprvé se připomíná až v r. 1546. František Erasmus Lockner z Lockenau, který získal statek r. 1701 nechal budovu tvrze, která nejspíš za třicetileté války zpustla, přestavět na malý barokní zámek, který je dnes znám jako starý zámek, neboť v 80. letech 19. stol. vznikl naproti tomuto objektu zámek nový, který si postavil jako své

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Severní Morava. + Musil, František: Doplňky soupisu moravských a slezských hrádků a tvrzí. ČSZM, série B, 46-1997. + autor místa Jakub Ivánek, 1.4. 2006

tvrz přestavěná na zámek
    Zlínský kraj