Nepatrné terénní pozůstatky tvrze manských držitelů vsi a rodu pánů z Komárna v centru obce. Zachována část hrany pahorku jádra a sesutého příkopu. Doba existence doložena pro 14. a počátek 15. stol. Předpokládaná existence od 13. do konce 16. stol.
jihozápadní část lokality tvrziště
vpravo pozůstatek pahorku jádra tvrze, vlevo terasa po zaniklém příkopu a valu
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Nepatrné terénní pozůstatky bývalé tvrze lenních držitelů panství v centru obce Komárno, 9 km severovýchodně od Bystřice pod Hostýnem, na hraně terasy nad širokou nivou říčky Juhyně. Místo samotné se nachází v zahradě za rodinným domem čp. 9 a není volně přístupné. Nedaleko Komárna se nacházejí zříceniny hradů Zubříč a Šaumburk.

Popis zaniklého tvrziště

Existence komárenské tvrze není písemně doložená, avšak existence rodu, který se po Komárně psal, je více než reálná. Dlouho však nebyla známá její lokalizace. Ta se na jaře roku 2008 povedla až amatérským archeologům p. J. Tichánkovi, J. Poláškovi a J. Štěpánkovi v čele s regionálním badatelem p. D. Kolbingerem. Místo bývalé tvrze bylo již dříve předpokládáno někde v blízkém okolí starého biskupského dvora, zmiňovaného poprvé r. 1598. Ten zanikl roku 1788 rozparcelováním. Toto se také nakonec potvrdilo. Lokalita tvrze byla nalezena v centru obce, na hraně říční terasy řeky Juhyně, v místě se širokým výhledem k pahorkatině s hradem Šaumburkem. Lokalita se nachází v zástavbě rodinných domků, respektive v zahradě rodinného domu čp. 9 na parcele č. 118. Na hraně terasy se v zahradě nachází část výrazného tumulu centrálního plata, jehož průměr dosahoval cca 30 m. Díky pozdějším terénním úpravám se z něj zachovala jen část na…  číst dále

Tichánek, Štěpánek, Polášek, Kolbinger in Archeologie Moravy a Slezska 2008, K historii a lokaci zaniklé středověké tvrze Komárno u Bystřice pod Hostýnem, str. 265-278, 20.6. 2009

Další texty popis

Historie tvrze a manského statku Komárno

První písemná zmínka o vsi Komárno je z roku 1302 jako „de Chomarne“, avšak předpokládá se její založení v průběhu 13. století, v období kolonizace podél staré obchodní stezky z Valašského Meziříčí do Kroměříže. O vsi se vždy činí písemné zmínky v souvislosti s manským držením lenního statku olomouckého biskupa vázaným na nedaleký hrad Šaumburk. Tito drobní lenní držitelé Komárna sídlili na zdejší menší tvrzi. Prvním známým manem byl v letech 1281–1302 Milata z Nasilé. Po jeho smrti manskou povinnost převzal jistý Jenčík a poté jeho příbuzný Franko. V roce 1355 vlastní zdejší tvrz bratři Stach a Jeneč z Komárna. Není bez zajímavosti, že tito dříve vlastnili hrad Šostýn nad Kopřivnicí. V roce 1391 prodává komárenské léno Jindřich z Arnoltovic Heršíku Svrčovi ze Zdounek. Roku 1411 se jako majitel Komárna zmiňuje Jindřich z Bystřice a Šaumburka a r. 1413 Jan z Komárna (Johanes de Comarne).…  číst dále

terénní situace lokality tvrze
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek