Na základech původního dřevěného kostela, údajně postaveného před rokem 1670, byl v letech 1797 – 1798 postaven současný kostel Povýšení sv. Kříže.
Kostel Povýšení sv. Kříže v Hošťálkové
© Pavel Vítek 06/2008
Obec Hošťálková leží v kopcovitém terénu Hostýnských vrchů 12 km západně od Vsetína. Kostel Povýšení sv. Kříže leží na západní straně nad obcí.
popis

Kostel Povýšení sv. kříže, vystavěný podél jihozápadní – severovýchodní osy, je je podélná trojboce ukončená stavba. V chrámové věži, vztyčené nad vstupním portálem, je v prvním patře umístěna hudební tribuna a na jejích bocích pavlače. Za pozornost stojí tepaný mešní kalich zdobený hlavičkami andílků, pocházející z roku 1697 a šest cínových oltářních svícnů ulitých v roce 1808.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 17.7. 2008

historie

Asi již ve 14. století, v období selské a pasekářské kolonizace, byla pravděpodobně založena obec Hošťálková, i když první písemná zpráva o obci pochází až z roku 1505. První kostel, ještě dřevěný, byl údajně postaven před rokem 1670. Současný kostel Povýšení sv. Kříže byl vystavěn v letech 1797 – 1798.

Zlínský kraj,  Vsetín  (VS),