Malá čtvercová kaple sv. Floriána se zvonicí, náležející k farnosti Rajnochovice, vznikla zřejmě v 2. pol. 19. stol. V parčíku před kaplí je socha dívky se džbánem od místního rodáka, akademického sochaře O. Drahotušského.
© Luděk Vláčil 08/2016
Obec Podhradní Lhota se nachází ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž na úpatí nejvyššího vrcholu Hostýnských vrchů, Kelčského Javorníku. Samotná obec nemá příliš památek. Ještě v polovině 19. století byla téměř celá dřevěná. Jedinou kulturní památkou jsou, kromě nedaleké zříceniny hradu Šaumburk, boží muka na okraji obce. K dalším pamětihodnostem patří přestavěná budova bývalého fojtství a dvě menší sakrální stavby pocházející patrně z 2. pol. 19. stol. Kaple sv. Floriána v malém parčíku na návsi bývá zaměňována s menší, ale hodnotnější kapličkou Sedmibolestné Panny Marie nacházející se mezi domy č. p. 84 a 85. K záměně dochází, protože bývá většinou zmiňována pouze kaplička Sedmibolestné Panny Marie, která se sice nachází na katastrálním území Podhradní Lhoty, ale stojí až v zástavbě na okraji Rajnochovic. V parčíku před kaplí sv. Floriána se nachází socha dívky se džbánem od místního rodáka, akademického sochaře Oldřicha Drahotušského.
Luděk Vláčil - zdroj:http://www.pamatkovykatalog.cz/, https://cs.wikipedia.org, http://archivnimapy.cuzk.cz, informační cedule a další, 6.11. 2016

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Podhradní Lhota