Terénní pozůstatky tvrziště v sousedství Krokovického rybníka. Tvrz v pramenech připomínána poprvé r. 1390, jako zaniklá zmiňována r. 1570.
Pohled na centrální pahorek od jihovýchodu přes zavodněný příkop
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Velmi dobře zachované tvrziště leží na severním rovinatém břehu rybníka, který se nachází asi 0,5 km od Krokovického dvora. Jak na přístupové cestě k rybníku, tak v okolí dvora jsou cedule upozorňující na zákaz vstupu. Z druhé strany rybníka však chybí a místo nikde oplocené není. Přestože tvrziště je velmi výrazné, je jeho reliéf především v období vegetace úplně setřený hustým porostem jak stromů a keřů, tak hlavně kopřivami, na centrálním pahorku nevídaně hustými a vysokými. Také příkop, který je z velké části zavodněný, působí spíš jako zanesená bažina. Centrální pahorek má rozměry 21 x 17 m, jedna jeho strana obracející se k poli je mírně ...

historie

První známá zpráva o tvrzi pochází z roku 1390, její stavebník není známý. V okolí tvrze se nacházela zaniklá středověká vesnice, jako zaniklá se zmiňuje v roce 1570. Tvrz sloužila svému účelu až do doby, kdy bylo postaveno nové sídlo v blízkém Písečném, ve druhé polovině 15. století.

Jindřichův Hradec  (JH)
    Písečné