Mohutný hrad s románským jádrem, rozšířený pozdně goticky a renesančně. R. 1771 zničen požárem a opuštěn. V posledních letech rekonstruován.
Landštejn od hradu v Pomezí (Marklu)
V první bráně je malá expozice archeologických nálezů z hradu. Věž hradu slouží jako vyhlídková. Na nádvoří hradu je kiosek, který nabízí občerstvení. V turistické sezóně se na hradě pořádají různé akce (koncerty, představení šermířů, sokolníků atp.).
historie

Hrad Landštejn, jak již napovídá název, byl pomezní pevností na neklidné českorakouské hranici a střežil zemskou stezku do Vitorazska. Podle staršího názoru byli jeho staviteli rakouské rody hrabat z Raabsu a Zöbingu, Nejnovější archeologické výzkumy této lokality však nepochybně prokázaly, že starší rakouský hrad byl situován v dnešní vesnici Pomezí naproti Landštejnu a zachovala se z něj dodnes část románského kostela. Landštejn jako královský hrad spadal pod správu moravských Přemyslovců. Kdy a jak získali hrad a panství Vítkovci není známo. Víme však, že asi od roku 1259 byl pánem Landštejna Oldřich, pocházející nejspíše z třeboňské větve Vítkovců, po něm Sezema a Vítek, syn Ojíře z Lomnice. Vítkovci, píšící se podle hradu jako páni z Landštejna, si získávali osobní statečností stále větší politický vliv. Vítek z Landštejna (+ 1312) se vyznamenal při obraně města Znojma a mimořádnou statečnost projevil…  číst dále

28.5. 2002

Další texty historie

Loupežníci

Bujarý syn šlechtice Moora Karel vedl v Lipsku nevázaný studentský život, pročež na něho otec velmi zanevřel. Když přešla jeho bouřlivá léta, rozhodl se, že se vrátí na otcovský statek, který mu měl jako prvorozenému synu připadnouti, a že se oddá spořádanému životu. Těšil se na shledání s Amalií, svou příbuznou, jež dlela na jeho rodném hradě a k níž ho poutalo pouto něžné lásky. V duchu se viděl šťastným a blaženým po jejím boku uprostřed rozsáhlých, zelených hájů. Čekal jen na odpověď svého otce, jemuž poslal dopis s prosbou o odpuštění a o dovolení, aby se směl navrátiti domů. Dopis se dostal do rukou jeho mladšího bratra Františka, nehezkého, potměšilého mladíka, který ve svém zrádném srdci zatoužil po otcovských statcích. I provedl František hnusný čin: podvrhl dopis, přečetl otci domnělý list přítele z Lipska, v němž je Karel líčen jako prostopášník a zločinec, který je stíhán zatykačem pro svoje zlé skutky, pro něž…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Další texty pověsti