Zřícenina gotického hradu založeného v pol. 12. stol. ministeriály hrabat z Perneku. Sloužil jako rodové sídlo pánů z Trnavy, poté sídlo loupežníků a r. 1281 obsazen Habsburky, kteří jej propůjčili nižší šlechtě. Někdy v 2. pol. 14. stol. výrazně rozšířen. Zanikl někdy v 1. pol. 15. stol.
Zbytky gotického hradu leží ve spolkové zemi Dolní Rakousy severně od městečka Drosendorfu na vysokém ostrohu nad vsí Unterthürnau (česky Dolní Trnávka), nad soutokem potoka Javorka (Gaberbach) a řeky Dyje v těsné blízkosti rakousko-moravské hranice. Hrad zabírající větší část ostrohu je sice volně přístupný ale nevede k němu žádná cesta. Velké předpolí je neproniknutelně zarostlé trnitým křovím a těžko dostupný i po čtyřech. Původní jádro hradu s poměrně výraznými zbytky zdiva však pokrývají převážně pouze traviny a je dobře přístupné. V jihovýchodní části předpolí jsou až několik metrů dlouhé a vysoké zbytky obvodové hradby. Velký úsek zdiva je zachován i z původního hradního jádra. Nejlépe se k pozůstatkům hradu dostanete z vsi Unterthürnau od myslivny dole u potoka od níž se dáte přímo do svahu.

historie

Hrad Thürnau (česky Trnava) byl založen kolem roku 1150 nad vsí Unter-Thürnau (Dolní Trnávka) služebníky (ministeriály) hrabat z Perneku k ochraně staré stezky na Moravu. První zprávy o pánech z Trnavy (Thürnau, Tiernau, Tyrna u Drosendorfu), kterým hrad sloužil jako rodové sídlo, se objevují v 2. polovině 12. století. První z rodu s erbem tří leknínových lupenů je jmenován roku 1157 Ekkihard de Tirnua. Po vymření

Luděk Vláčil- zdroj: publikace Hrady a zámky moravsko-rakouského Podyjí slovem- Burgen und Schlösser des österreichisch-mährischen Thayatals in Wort -Jiří Kacetl, Petr Lazárek, David Molík, .http://www.muzeumznojmo.cz a další, 25.9. 2016

popis

Nejstarší jádro hradu stálo na půdorysu hrubého pětiúhelníku, jenž je situován na snížený konec ostrožny. Z této části hradu se dochovaly nepatrné zbytky okružní hradby, náznaky malého paláce a vstupní věže. Ze strany stoupajícího hřebenu ostrožny bylo jádro chráněno dvěma příkopy s mezilehlým vysokým valem. Přístupová cesta vedla od zemské cesty k hradu po severním úbočí. Patrně v 2. polovině 14.

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.muzeumznojmo.cz a další, 25.9. 2016

terénní náčrt hradu
    © Miroslav Plaček: Povrchový průzkum méně známých sídel šlechty rakouského horního Podyjí (in Archaeologia historica, Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, Pamiatkový úrad Slovenskej republiky v Bratislave, ÚAM FF MU Brno, Archeologický ústav AV
    Rakousko, Dolní Rakousko,