Slavonické podzemí tvoří sklepy původní středověké zástavby ze 13.–14. století a systém odvodňovacích chodeb ražených jednoduchými nástroji v průběhu 15. století.
pohled do horní části hlavní (páteřní) chodby
Nejstarší část slavonického podzemí tvoří sklepy (tzv. lochy), spojované s původní středověkou zástavbou (13.–14. století). Sloužily především pro uskladnění potravin a v některých případech je doložena i řemeslná výroba (např. zpracování kůží). Později se objevily problémy se spodní vodou, která začala sklepy zaplavovat – proto se slavoničtí rozhodli vybudovat odvodňovací systém. Ten je pod dolním náměstím tvořen hlavní (páteřní chodbou) a vedlejšími (připojovacími) chodbami vedoucími do jednotlivých sklepů. Pod horním náměstím je systém chodeb složitější a členitější. Původně byla přebytečná voda z chodeb odváděna do hradebního příkopu, v současné době odtéká do Slavonického potoka. Všechny chodby jsou – podobně jako sklepy – ručně ražené do tvrdého rulového masivu a vznikaly pravděpodobně v průběhu 15. století. Práce prováděli horníci za pomoci velmi jednoduchých nástrojů (želízka a mlátky). V polovině 16. století došlo k přestavbám většiny původně gotických domů do renesanční podoby a v souvislosti s přestavbami vzniklo i horní patro sklepů. Starší sklepy pak byly méně využívané a odvodňovací systém přestal být postupem času udržován. V 19. století již byly chodby částečně zaplaveny, což spolu se zánikem hradebního příkopu vedlo k zanesení celého systému. Při povodních v roce 1967 pak byla většina chodeb a spodních (starších) sklepů zaplavena až ke stropu. Vlhkost vzlínající do základů ohrožovala statiku renesančních staveb, proto byly letech 1993–1998 provedeny sanační práce, při nichž bylo celé podzemí vyčištěno od nánosů bahna, staticky zajištěno a také byla obnovena jeho původní odvodňovací funkce. Současně byl též proveden archeologický průzkum. Nálezy obsahují zejména fragmenty středověké keramiky (podle nichž se datuje vznik podzemí).
Zdeňka Míchalová, dle textu průvodce, 30.7. 2010
okruhy, vstupné

Dlouhá trasa – cca 400 m, doba trvání 45–60 minut, plné vstupné 70 Kč, snížené 40 Kč, velmi stísněné prostory – průměrná výška chodby 150 cm, šířka 60–80 cm, trasa je fyzicky poměrně náročná, není vhodná pro malé děti (do 4 let) Krátká trasa – cca 150 m, doba trvání 20–25 min, plné vstupné 40 Kč, snížené 30 Kč, velmi stísněné prostory – průměrná výška chodby 150 cm, šířka 60–80 cm V chodbách je stálá hladina podzemní vody až 20 cm, obě trasy je proto možné absolvovat jen ve speciálním oděvu (pláštěnka, gumovky – vše je v ceně vstupného k zapůjčení na místě). Vstup do podzemí se nachází v mázhauzu domu č. 480 (cukrárna) na náměstí Míru.

Zdeňka Míchalová , 30.7. 2010

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Slavonice