Majitelé Uherčic Berchtoldové vybudovali v 70. letech 17. století ve Vratěníně zámek, a to přestavbou téměř zaniklé původní tvrze, která se poprvé připomíná ve Vratěníně v roce 1548 za Lipolta z Krajku. Dnes zámek slouží jako soukromý rekreační objekt.
Severní průčelí zámku.
Moravská obec Vratěnín (německy Fratting) se nachází u státní hranice s Rakouskem při hraničním přechodu Vratěnín-Drossendorf. Obec byla vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Hlavní její dominantou je římskokatolický farní kostel sv. Jakuba Většího s mohutnou farou a poštovní stanice z doby kolem r. 1700. V jihovýchodní části obce se nachází bývalý klášter, jehož součástí byl i panský dům, zvaný „zámeček“, postavený zřejmě na místě staré tvrze. Obcí prochází silnice II/409 spojující Uherčice a Písečné nad Dyjí.
12.2. 2021
historie

V roce 1548 za Lipolta z Krajku se ve Vratěníně poprvé připomíná tvrz. V roce 1564 se Vratěnín i s tvrzí stal příslušenstvím uherčického panství, které držel Václav Krajíř z Krajku. V roce 1628, kdy panství koupil Jakub Berchtold, se tvrz již neuvádí. V té době byla zřejmě zpustlá. Pravděpodobně její opravou a přestavbou zde Berchtoldové vybudovali zámek, který se v pramenech připomíná od poloviny 17. století. Ten mj. sloužil i k ubytování augustiniánských mnichů, jejichž klášter byl v letech 1726-1730 vybudován v těsném sousedství zámku východně od něj. Po roce 1945 zámek stejně jako klášter chátral. K opravě došlo až po roce 2000, a to z iniciativy skupiny ochránců památek z Brna. Zámecký areál je tvořen vlastním zámkem a hospodářskou budovou jižně od něj. Obě budovy jsou spojeny na západě zdí se vstupní branou. Tím je vytvořeno i vnitřní nádvoří s parkovou úpravou. Zámek je jednopatrová…  číst dále

Dohňanský Dušan - zdroj : F. Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 9.2. 2021

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Vratěnín