Pfarrkirche hl. Ägyd, Raabs an der Thaya - Eibenstein
Románský kostel z poloviny 12. století byl později upraven goticky a snad plnil i obrannou funkci. Někdy v 18. století byla přistavěna barokní věž. V r. 1730 vznikla při kostele fara. V r. 1975 byla odkryta nástěnná malba z konce 16. století. Chrám je od r. 1160 až dodnes pod správou opatství Geras.
Románsko-gotický kostel sv. Jiljí s barokní věží
© Luděk Vláčil 10/2020
Ves Eibenstein (česky Ivanov, v překladu Tisový Kámen) je místní částí města Raabs an der Thaya (česky Rakousy nad Dyjí) ležícího v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy. Ves naleznete asi 15 km od moravsko-rakouské hranice v půli cesty mezi městy Raabs an der Thaya a Drosendorf. Dominantou vesničky, ležící v zalesněném údolí řeky Dyje, je zřícenina románsko-gotického hradu Eibenstein (II) a římskokatolický farní kostel sv. Jiljí (Pfarrkirche hl. Ägyd [st. Ägidius]).
popis

Kostel je převážně románsko-gotickou halovou stavbou s barokní věží v západním průčelí. Chrám je obklopen hřbitovem, který je obehnán kamennou zdí. Fasády třípodlažní barokní věže se sraženými nárožími jsou členěny římsami a pilastry. V zaoblených štítech jsou hodiny. Ostatní fasády stavby jsou hladké a zdobené malbami. Od věže vede k západu schodiště klesající k čtyřkřídlé budově fary. Na vstupním portálu fary je datace „AD 1730“.

Luděk Vláčil - zdroj: https://core.ac.uk/download/pdf/11586611.pdf, https://de.wikipedia.org a další, 18.4. 2021

historie

Románský kostel byl postaven na místě starší fortifikace pravděpodobně až po jejím zániku. Lze předpokládat, že i samotný kostel měl ve středověku obrannou funkci. Kostel v Eibensteinu (česky Ivanov) je prvně doložen k roku 1160, kdy jej se všemi jeho majetky předal Ulrich von Pernegg klášteru Geras (Jeruš), což je potvrzeno listinou z roku 1242. První zmínka o farnosti pochází z roku 1300. V letech 1467 a 1475 získal Wolfgang Müller v Římě odpustky pro ty, kteří se podíleli na gotických úpravách farního kostela. V letech 1569-1731 byl Eibenstein filiálkou farnosti Drosendorf. V roce 1730 za opata Nikolause Zandta byl kostel opraven a zároveň vznikla budova fary. O novou farnost se od té doby stará opatství Geras (Jeruš), které chrám spravuje již od roku 1160. Někdy v 18. století byla přistavěna barokní věž. Při rekonstrukci v roce 1975 byla odkryta nástěnná malba z konce 16. století.

Luděk Vláčil - zdroj: http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/1855, https://de.wikipedia.org a další, 23.12. 2020

Rakousko, Dolní Rakousko,