První písemná zmínka o obci pochází z r. 1342. Kdy vznikla na návsi první sakrální stavba, není známo, je však jisté, že zde již v roce 1834 stála malá kaple. V r. 1869 byla na jejím místě postavena současná kaple sv. Isidora a kamenný kříž.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Obec Dubčany se nachází v Olomouckém kraji v okrese Olomouc asi 5 km jižně od města Litovel. V centru obce v parčíku, mimo hlavní silnici, stojí kaple sv. Isidora a kamenný kříž z roku 1868. Obcí prochází značená cyklistická trasa vedoucí do obce Cholina a vsi Odrlice.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.dubcany.cz a další, 21.1. 2016

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1342, kdy ji držel místní vladyka Nedvídek z Dubčan. Dubčany budou ale mnohem starší, usuzuje se tak podle návsi, která má tvar staroslovanské okrouhlice. Toto uspořádání domů je na Hané neobvyklé. Vchod mezi kruhově uspořádaná stavení od severu se doposud nazývá Brána. Kdy vznikla na návsi první sakrální stavba, není známo, je však jisté, že již v roce 1834 stála na návsi malá kaple (dokazuje to

Olomouc  (OL)
    Dubčany